Rüzgar Takvimi – Bugün Çiçek Fırtınası Var!
- Genel Sağlık
- 10 Mayıs 2016
- 0 YORUM
- 1.094 KEZ OKUNDU
- Sağlık için Yaz

Download WordPress Themes and plugins.
Free Download Nulled WordPress Themes and plugins.
Klavye tuşlarını kullanarak sayfalar arası geçebilirsiniz.
Rüzgar, atmosferdeki havanın Dünya yüzeyine yakın, doğal, çoğunlukla yatay hareketleridir.
Hava hareketlerinin temel sürücüsü, atmosfer basıncının bölgeler içinde farklı değerlerde bulunmasıdır. Rüzgar, alçak basınçla yüksek basınç bölgesi arasında yer değiştiren hava akımıdır, daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru hareket eder. İki bölge arasındaki basınç farkı ne kadar büyük olursa, hava akım hızı o denli fazla olur. Rüzgar sahip olduğu hıza gore esinti, fırtına gibi isimler alır.
Okyanuslardaki akımların ve dalgaların meydana gelmesinde büyük rolü olan rüzgârlar, kara şekillerinin değişmesine de neden olur. Özellikle çöllerde kumulların şekli sürekli değişmiş olur.
Rüzgarların bitki sporlarını taşıyarak çiçeklerin döllenmesini sağlaması bitki neslinin devamı açısından çok önemlidir. Yeldeğirmeni ve yelkenli gemilerde gücünden yararlanılan rüzgâr orman yangınlarında negatif tesir yaparak yangının büyümesine sebep olur.
Rüzgârlar estikleri yönlere göre isim alırlar. Kuzeyden esene yıldız, güneyden esene kıble, doğudan esene gündoğusu, batıdan esene günbatısı, kuzeydoğudan esene poyraz, kuzeybatıdan esene karayel, güneydoğudan esene keşişleme, güneybatıdan esene ise lodos denir.
Türkiye’de Marmara, Trakya, Akdeniz, Karadeniz kıyılarında çoğu zaman kuzey ve kuzeydoğuda poyraz rüzgârları hâkimdir. Bu rüzgârlar bahar aylarında bol oranda yağış getirir. İç bölgelerde kuzey ve güneyden gelen rüzgârlar hâkimdir. Güneybatıdan esen lodos sıcak ve bunaltıcıdır. Ege’de esen meltem rüzgârına imbat denir.
Genel hava basıncının etkisiz, durgun olduğu zamanlarda gece ve gündüz arası sıcaklık farklarının yaptığı basınç farklarından oluşan rüzgârlardır. Gündüzleri karalar, denizlerden daha çabuk ısınırlar. Dolayısıyla deniz üzerinde yüksek, kara üzerinde de bir alçak basınç alanı oluşur. Bunun sonucunda denizden karaya doğru bir rüzgâr başlar. Bu rüzgâra deniz meltemi denir. Bu rüzgâr hızı, sıcaklık arttıkça artarak ve öğlen saatlerinde en fazla hızına ulaşır. hava karardığında ve güneş battığında ise tüm bunların tam tersi yaşanır. Kara daha çabuk soğuduğu için bu seferde karadan denize bir rüzgâr esmeye başlar. Buna da kara meltemi denir.

RÜZGARLAR
POYRAZ / NE KUZEY-DOĞU
DOĞU / E DOĞU
KEŞİŞLEME / SE GÜNEY-DOĞU
KIBLE / S GÜNEY
LODOS / SW GÜNEY-BATI
BATI / W BATI
KARAYEL / NW KUZEY-BATI
Klavye tuşlarını kullanarak sayfalar arası geçebilirsiniz.
Download WordPress Themes Nulled and plugins.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
Kimler Neler Demiş?
İlk Yorum Hakkı Senin!
Subscribe
Facebook Comments